You Will Meet a Tall Dark Stranger

De film You Will Meet a Tall Dark Stranger vertelt de verhalen van een aantal doorsnee mensen. Verhalen vol van sound and fury, signifying nothing. Dat wordt voor de film begint al duidelijk gemaakt door de voice over. De cynische toon is gelijk gezet.

De personages zitten echter middenin het geraas van de wereld en doen er alles aan hun leven betekenis te geven. Wat bemoeilijkt wordt door de steeds terugkerende onzekerheid van de toekomst. In het leven zijn immers geen zekerheden, behalve dat je een tall dark stranger zult ontmoeten, Magere Heijn.

De betekenissen die ze aan hun levens geven verschillen behoorlijk van elkaar en ieders houding ten opzichte van de onzekere toekomst evenzo. Alle relaties in de film houden dan ook geen stand. Een parallel voor de moderne samenleving?

Uiteindelijk is er maar één die het geluk vindt in de film en dat is degene die zich heeft overgegeven aan een irrationeel geloof in het occulte. Een hint van de regisseur Woody Allen dat we best wat meer irrationeel mogen zijn?

Waarom deze film kijken? Om je eigen leven te vergelijken met de levens uit de film. Om de moed te krijgen te geloven in het onverklaarbare. Om de Westerse waarden van geld, succes en roem te relativeren.